Sykling i gangfelt

Har bilist vikeplikt for syklist i gangfelt? Svaret er kanskje ikke så enkelt som du tror!

20150915 folk som løper over gangfelt når det regner er helt normal og påregnelig

Dette er et gangfelt, ofte kalt en fotgjengerovergang.

Når du triller sykkelen over et gangfelt er du gående. Da har kjørende trafikk alltid vikeplikt for deg. §9.2

Ønsker du å sykle over gangfeltet må du vurdere mengden av gangtrafikk først. Bare når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående er det lov å sykle over.  §18.3

  • Er gangtrafikken stor har du ikke lov å sykle over.
  • Er du til ulempe for gangtrafikken om du sykler, så har du ikke lov å sykle over.
  • Er du til fare for gående har du selvsagt heller ikke lov å sykle over.

Hvorvidt du har vikeplikt for kjørende trafikk som krysser gangfeltet avhenger av situasjonen, og er nøyaktig lik som den ville vært uten at det var malt gangfelt på stedet. §7 i sin helhet er relevant, men særlig §7.4 introduserer situasjoner hvor du som syklende ikke har vikeplikten for kryssende trafikk.

  • Eksempel: Krysser man en utkjørsel fra en bensinstasjon har man ikke vikeplikt for biltrafikk som skal til eller fra bensinstasjonen selv om man kommer fra sykkelveg, gangveg, eller fortau. Dette vikepliktsforholdet er det samme enten det er malt et gangfelt over utkjørselen eller ikke.

Det er ikke vanlig å anlegge gangfelt på slike steder men det finnes flere eksempler på at det er gjort. Det er derfor viktig å ikke henge seg opp i selve gangfeltet. Det påvirker ikke hvem som har vikeplikten.

20170628 sykkelkryssing ved gangfelt

Heller ikke denne oppmerkingen har noen innvirkning på vikeplikt mellom syklist og bilist, selv om mange, både bilister og syklister, synes å tro at den gir syklister «forkjørsrett».

Uansett hvem som har vikeplikten i den enkelte situasjonen har både syklisten i gangfeltet og bilisten på vegen begge et ansvar for å kunne stanse for enhver påregnelig hindring. §13

Slik regelverket er utformet må man nesten påregne at noen kan ha misforstått reglene. I en undersøkelse gjort blant vegvesenets egne ansatte i 2012 tok flertallet feil av vikeplikten mellom bil på veg og sykkel på gang- og sykkelveg.

I tillegg bør man som kjørende på vegen ta høyde for at det kan komme syklende barn (§13.2a), som ikke kjenner eller forstår reglene. Gjør man ikke det, tar man etter min mening unødige sjanser.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s