Syklister som døde i trafikken i Norge i 2016

Like gode tall som i 2015 fikk vi dessverre ikke; I 2016 kommer jeg frem til hele 13 dødsulykker hvor syklister omkom. Som vanlig har jeg hentet informasjon fra Trygg Trafikks pressemeldinger, fra databasen til Statens Vegvesen, fra Vegvesenets ulykkesrapporter, fra nettaviser og i noen tilfeller også fra sosiale medier.

Mars

  • Søndag 13. mars, kl. 15:40: En 85 år gammel mann som syklet på et fortau i Haugesund falt og fikk hodeskade. Han døde på sykehuset kort tid senere. Det var våt, bar veg da ulykken skjedde.

April

  • Fredag 1. april, natt til: En 65 år gammel mann falt utfor Strandavegen på Voss på vei hjem natt til fredag 1. april. Mye tyder på at mannen har kollidert med autovernet og falt utenfor. Det er ingen mistanke om at flere kjøretøy var involvert.

Mai

  • Lørdag 7. mai, natt til: En 57 år gammel mann funnet død etter fall på sykkel i Frydenbergveien på Oppegård. Mannen ble funnet med hodeskader, men det er uvisst om det var dødsårsaken. Han brukte hjelm. Ingenting tyder på at flere kjøretøy var involvert. Han syklet på en elsykkel.
  • Mandag  16. mai, kl. 14: En 73 år gammel mann var på sykkeltur med to familiemedlemmer på Byneset nær Trondheim. Rundt en krapp sving på en smal vei møtte de en traktor. Mannen som var sist i følget kolliderte med traktoren og omkom. 73-åringen syklet på en elsykkel.

Juni

  • Lørdag 18. juni, natt til: En 63 år gammel mann som syklet fra en fest på Åros falt i bunnen av en bakke og pådro seg skader som han seinere døde av.

Juli

August

September

  • Søndag 4. september kl 15:30: En 55 år gammel mann som syklet på tur i Forradalen i Stjørdal døde da han falt ned en skrent fra en ujevn vei.
  • Torsdag 15. september kl. 08:10: En lastebilsjåfør rygget over og drepte en 11 år gammel jente på en gang- og sykkelvei på Nøtterøy. Sjåføren ble i tingretten dømt til ni måneders fengsel for uaktsomt drap. Retten mente sjåføren utviste grov uaktsomhet, og en skjerpende omstendighet var at samme sjåfør ble tatt for promillekjøring i 2012. Dommen ble anket til høyesterett som dømte sjåføren til 8 måneders fengsel hvorav 3 måneder betinget.
  • Søndag 30. oktober, natt til:  Gjestearbeider fra Polen ble funnet død ved sykkelen på Heggstadmoen på Heimdal. Politiet har konkludert med at dødsfallet skyldtes en ulykke.

Flere av ulykkene har skjedd på sein kveld eller natt, hele 8 av de 13 omkomne syklistene var 55 år eller eldre. De omkomne er hovedsaklig menn, og de færreste av ulykkene involverte andre kjøretøy. Det er nærliggende å tro at rus spilte en rolle for flere av disse dødsfallene.

Andre relevante hendelser

Heldigvis skjer det svært sjelden at fotgjengere omkommer i sammenstøt med syklende, men det skjedde dessverre i Stavanger i 2016.

  • Torsdag 2. september kl. 17: 84 år gammel gående mann falt da han ble påkjørt av en syklist idet han krysset gang- og sykkelveien langs Madlaveien i Stavanger. Mannen døde senere av skadene han fikk i fallet. Så langt jeg kjenner til er det ikke tatt ut noen tiltale mot syklisten som kjørte på mannen. Oppdatering: Den 18.10.2017 ble syklisten som kjørte på mannen tiltalt for brudd på veitrafikkloven.
Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s