Grunnleggende tips for vintersykling

Vintersykling er for det meste så enkelt at det ikke krever spesifikke tips, men i løpet av vinteren kan du støte på tre utfordringer som du ikke nødvendigvis har resten av året:

  • Mørket
  • Glatta
  • Kulden

Mørket
Er du ute i god tid kan du kjøpe et lyktesett på nett for rundt 20 kroner. Ellers koster slike sett fra 50 og opp til 100 kroner over disk og er svært lette å montere.

20161025 vintersykling1

Det lønner seg å ha minst ett billig lyktesett med seg i reserve, særlig hvis du plages med tyveri/hærverk der hvor du parkerer sykkelen.

Er du av det nervøse slaget kan du supplere med eikereflekser. Sykler du steder uten gatebelysning, vil en oppladbar framlykt til under 300 kroner dekke alle normale behov.

20161025 vintersykling220161025 vintersykling3

Glatta
Bruker du piggdekk får du bedre feste på glatt føre enn du gjør om du går til fots. Til helt vanlig bysykling i Oslo holder det i massevis med 106 pigger per dekk. Slike dekk koster under 300 kroner per dekk og ruller relativt lett. Sykler du steder hvor vintervedlikeholdet er dårlig kan det lønne seg med flere pigger og grovere dekkmønster.

20161025 vintersykling4

Ellers holder det å beregne litt ekstra tid når det er vinterføre. Typisk tar en 25 minutters tur kanskje 30 minutter dersom føret blir utfordrende.

Kulden
Det er en fordel om sykkelen kan parkeres et sted som er tørt og over frysepunktet, gjerne både hjemme og på jobb. Dette vil forhindre at fukt fryser fast deler som trenger å bevege seg fritt.

Sykler du i treningstempo må du kle deg som en skiløper. For meg som sykler i vanlige klær holder det å supplere etter følgende omtrentlige regler:

< 12°C Hansker
< 8°C Lue
< 4°C Ullgenser under jakken
< 0°C Ullsokker/vintersko
< -5°C Buf i halsen, tykkere hansker eller votter.
< -10°C Langt undertøy
< -15°C Overtrekksbukse

Verre er det ikke!

Når kroppen kommer i bevegelse kommer varmen raskt innenfra. Jeg fryser langt mindre av å sykle til jobb enn av å stå og vente på bussen, og innen jeg kommer fram har jeg ofte måttet lette på antrekket.

God fornøyelse.

Dette innlegget ble publisert i sykkel og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s