Har du hørt den om syklistene som ikke slapp forbi brannbilen?

Nettavisen kjørte denne uken en sak fra avisa Østlendingen på at en gruppe treningssyklister hadde latt være å slippe fram en brannbil som var i utrykning. «Syklistene gav ikke tegn til å vike, de syklet to og to i bredden» het det i saken.

Det er jo uhørt å ikke slippe fram nødhjelp, så naturlig nok skapte dette reaksjoner.

Siden det her dreier seg om en gruppe syklister har det boblet opp endel generelt sykkelhat i kommentarfeltene, hele spekteret fra at folk som sykler er idioter, til at de bør meies ned dersom de bruker veien.

Problemet med denne saken er bare at da den først kom på trykk (nett) var det basert på en uttalelse som falt fra politiet midt under håndtering av en ulykke.

Etter et oppvaskmøte mellom sykkelklubben, brannvesenet og politiet viste det seg at syklistene, de var 9 stykker i gruppa, hadde gitt fri bane for brannbilen så snart som det praktisk lot seg gjøre.

Ifølge politistasjonssjef Ove Osgjelten er det altså «riktig at syklistene ikke hindret utrykningskjøretøyet«.

«Faktum er det at vi er ikke annet enn mennesker. Det er begrenset hvor raskt vi klarer å reagere, når vi blir klar over at vi har med et utrykningskjøretøy å gjøre«, sa en talsmann for sykkelklubben til Østlendingen.

Føreren av brannbilen ble sikkert frustrert over at dette tok noen sekunder, det er jo bare menneskelig det også. Kanskje har han ingen egen erfaring med å sykle i gruppe? Da kan det jo være lettere å feiltolke syklistenes reaksjonshastighet som vrangvilje, særlig i  en ellers stresset situasjon.

Hadde brannbilføreren kjørt utrykninger i mer urbane strøk ville han ofte hatt lignende utfordringer. Her et utdrag fra en sak om ambulansekjøring i Oslo: «Vi setter kurs med blålys og sirener. Roy manøvrerer mellom biler som reagerer tregt der de stanger i kilometerlange køer i trafikkmaskinen rundt Sentralstasjonen og utover Mosseveien«.

Inntrykket fra første saken blir naturlig nok stående som det som folk husker best, men avisen Østlendingen, som kjørte første saken åpen for alle, har også valgt å gjøre all oppfølging som saker kun for abonnenter. Da blir det enda vanskeligere å rette opp det feilaktige bildet som ble gitt.

Et faktum som foreløpig har blitt stående dog, er at utforkjøringen som brannbilen rykket ut på sannsynligvis var forårsaket av en ruspåvirket bilfører.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Har du hørt den om syklistene som ikke slapp forbi brannbilen?

  1. Avisene kjører for tiden virkelig kampanje mot syklister. Se denne reportasjen -> http://drm24.no/nyheter/her-sykler-han-mot-skiltingen-166522

    Greit nok at syklisten gjør noe idiotisk, men se den tendensiøse vinklingen fra journalisten. «Tar syklistene seg til rette på veiene?»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s