Myte: Å bruke sykkelhjelm er like viktig som å bruke bilbelte

Når jeg setter meg i bil (eller på buss) er jeg alltid nøye med å bruke setebeltet, men på sykkel hender det, for enkelte typer sykling, at jeg dropper hjelmen.

Til tross for at det aldri har vært påbudt å bruke sykkelhjelm på norske veier, møter jeg likevel moralsk motbør når jeg sykler uten.

Folk som ikke bruker bilbelte er sterkt overrepresentert blant omkomne i bil. En slik tendens finnes, men er ikke like klar for sykkelhjelmbruk.

20160405 skadegrad og hjelmbruk

Nå er jo ikke alle skader på sykkel hodeskader, man kan kanskje bare forvente vesentlig færre hodeskader blant dem som bruker hjelm?

20160405 skadegrad og hjelmbruk_hodeskader

“En indikasjon på en mulig effekt”, der altså!

For enkelte typer sykling, slik som bruk av bysykkel er det heller ikke observert høyere andel hodeskader ved ulykker, selv om ingen av de skadde brukte hjelm.

Det er ikke bare disse studiene som sliter med å finne en tydelig effekt. Trenden er merkelig nok at nyere studier viser mindre effekt av sykkelhjelmbruk enn eldre studier.

20160405 effekten av hjelm er langt fra klar

Jeg kjenner ikke til lignende usikkerheter eller studietrender for bilbeltebruk.

Det ville være rart om det ikke var noen effekt av å bruke sykkelhjelm, og flere enkeltstudier støtter det intuitive synet på at det være en viss effekt.

Selv bruker jeg for det meste hjelm, men ser ingen grunn til å dømme folk som velger å ikke gjøre det. Folk som sykler uten hjelm sparer likevel samfunnet for penger ved å holde seg i aktivitet, for med det skadenivået vi har per i dag, får man en netto helsegevinst av å sykle.

Denne helsegevinsten kan naturligvis bare garanteres på befolkningsnivå, ikke på individnivå. Dermed kan det være  lurt å velge å bruke sykkelhjelm, men dersom du synes du sykler så rolig at bruk av hjelm strider mot all fornuft, kan du faktisk ha rett i det.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel, sykkelmyter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Ett svar til Myte: Å bruke sykkelhjelm er like viktig som å bruke bilbelte

  1. Henrik sier:

    http://www.b.dk/nationalt/cykelhjelmen-tager-slagene-for-din-hjerne

    «risikoen for at få en moderat eller svær hjerneskade på cykel falder med mellem 63 og 88 procent, hvis man har cykelhjelm på.»

    «I Danmark dør hvert år cirka 30 mennesker i cykelulykker, og en svensk undersøgelse har for nylig vurderet, at brugen af cykelhjelme vil kunne forebygge en fjerdedel af dødsulykkerne.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s