Myte: Det pågår en sykkelkrig på norske veier

Forestillingen om at det pågår en krig mellom bilister og syklister på norske veier er åpenbart feil: Norske veier er de tryggeste i Europa. Til tross for at trafikken bare øker, går ulykkestallene stadig nedover, og de er nå historisk lave. Det samhandles som aldri før!

Hvor kommer så disse krigspåstandene fra?

Selv i fredstid går det an å være redd. Frykten kan være reell selv om fiendebildet kanskje ikke alltid er like realistisk.

I trafikken finnes det personer som skremmer andre. Selv om de er i mindretall kan de ikke oversees. Det brukes store politiressurser på å holde disse folkene i sjakk.

Den skaden disse personene påfører andre rammer som oftest helt tilfeldig. Ofrene er i liten grad folk som identifiserer seg med, eller tar del i noen form for konflikt.

Slike ekstremister i trafikken kan føre til en radikalisering av enkelte aktører. Retorikken blir til tider drøy, og folk begynner å velge side i et tegnet fiendebilde.

Pressens klikkhorer bidrar med bensin på bålet – eller skal jeg si bilen?

Det er ikke godt for folk som tilhører det store, fredelige flertallet å vite hvordan de kan bidra til å løse slike problemer.

Jeg tror at løsningen ligger i retning av mer saklig dialog, fortsatt god samhandling og tilstrebing av gjensidig forståelse. Det gir liten mening å generalisere over trafikantgrupper, og det er heller ikke videre konstruktivt å bidra til hatretorikken.

Enn så lenge er det altså ingen krig på norske veier, men dessverre finnes det noen få, farlige elementer der ute. Vi må bare ikke la dem skremme oss av veien.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel, sykkelmyter og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s