Myte: Det er forbudt å sykle forbi biler på høyre side

Trafikkreglene er helt klare på dette. De har en egen paragraf hvor det første leddet spesifiserer at folk som sykler har lov til å kjøre forbi på den høyre siden av alle andre kjøretøy enn sykkel og ståhjuling.

20160415 lov å kjøre forbi på høyre side

Det er mest hensiktsmessig å benytte seg av denne retten ved passering av stillestående eller saktegående kø. Det er imidlertid lurt å være oppmerksom på større kjøretøyers blindsoner, særlig i situasjoner hvor førerne av disse kan finne på å svinge av mot høyre.

Fristende, men farlig. Jeg stoler ikke på at alle bussjåfører bruker blinklys eller sjekker speil og blindsoner før de svinger av.

 

Dette rokker likevel ikke ved at syklende har lov å sykle opp på siden og forbi en bil på bilens høyre side, og at dette er noe bilførere må være forberedt på at skjer.

Mange bilister misliker nok denne regelen fordi den gjør det vanskeligere å kjøre bil, men regelen gjør det også lettere å sykle, og det er nok litt av hensikten.

Behovet for å kunne sykle forbi køen burde være opplagt for de fleste

 

Å sykle forbi køen i eget sykkelfelt hadde vært lov selv uten en egen paragraf, men mange steder står køen tett og stille også uten at det finnes et hendig felt å benytte. Da kommer sykkelens smidighet til sin rett.

Filmens hastighet er noe oppjustert. Her sykler jeg med gode marginer.

 

Med litt erfaring trenger man ikke stor plass for å smette forbi køen. Husk bare å avpasse farten slik at du kan stanse for bildører som åpnes, fotgjengere som kommer gående mellom biler, eller motgående venstresvingende trafikk som slippes gjennom køen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel, sykkelmyter og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s