Myte: Syklistene i Danmark er bedre mennesker enn syklistene i Norge

Jeg får ofte høre at danskene har bedre kultur for å sykle enn oss. Det antydes altså at vi som sykler i Norge bare har å ta oss sammen.

Men hva kom egentlig først i Danmark; kulturen eller tilretteleggingen?

Har du egentlig prøvd å krysse en dansk cykelsti til fots uten å se deg ordentlig for? Og hvor siviliserte er de egentlig når politiet i København føler at de må passe så godt på?

Sannheten er at «den danske sykkelsuksessen skyldes knallhard rasjonell prioritering. Der er det fart og framkommelighet som teller, og det er ingen nåde for vimsete fotgjengere.»

Selv ikke på sykling mot rødt lys er forskjellene nødvendigvis så store. I en undersøkelse utført av TØI var det henholdsvis 19,2% i Norge og 12,4% i Danmark, som hadde syklet minst én gang på rødt samme dag. Skulle man tro myten kunne man kanskje ventet noe bedre tall for danskene?

I den grad danskene er mer lovlydige enn oss skyldes det nok heller at man i Danmark tar konsekvensen av at man virkelig ønsker at folk skal velge å sykle.

For eksempel vurderer man nå å tillate syklende å svinge til høyre på rødt i lyskryss, fordi dette er en praksis som etterhvert har etablert seg.

20160331 køben høyresving på rødt for syklende

I Oslo derimot, er det i skrivende stund umulig å følge hovedsykkelveinettet gjennom byen uten å bryte trafikkreglene. Ingen har brydd seg med å skilte slik at syklende som følger den tiltenkte traseen ikke må bryte loven.

Kanskje burde man se litt mer til den danske kulturen for tilrettelegging?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s