Myte: Det er alltid forbudt å sykle over veien når trafikklyset viser rød mann

I Norge er det ikke forbudt å gå over veien i gangfelt dersom alt er klart, selv om gangfeltet er lysregulert og viser rød mann.

Det er også lov å sykle på fortau (under gitte forutsetninger) og i gangfelt (fotgjengerfelt). Faktisk ledes mange gang- og sykkelveier ut i gangfelt når veier krysses.

De færreste lyskryss har egne trafikksignaler for den syklende trafikken. Det mest naturlige da, er at de som sykler på fortau eller gang- og sykkelveg forholder seg til lyssignal for gående.

Det virker ikke helt urimelig at det derfor skal være greit å sykle over et gangfelt på rød mann dersom alt ellers er klart på vegen. Likevel mente politiet i Bærum at dette var forbudt, og bøtela syklister for å sykle på rød mann. Dette førte til en het debatt.

Asker og Bærum budstikke gravde på oppfordring videre i saken og da de endelig kom til bunns var svaret likevel klinkende klart:

«Så lenge det ikke kommer kjørende på vegen som en er pålagt å vike for, vil syklende kunne kjøre på rød mann».

Legg merke til at det er sterke forutsetninger her. Ingen påstår at det er greit å sette seg selv eller andre i fare.

Edit: Som Anders Hartmann presiserer i en kommentar, er den faglige begrunnelsen for at syklende kan kjøre mot rød mann, at rød mann kun er et signal for gående, og dermed ikke har noen relevans eller rettslig betydning for folk som sykler.

Dette betyr at også andre kjørende som kommer fra fortauet kan kjøre ut i veien uten å bry seg om hvorvidt det er rød eller grønn mann. Det er i så måte ikke relevant hvorvidt sykkel er et kjøretøy som skiller seg fra f.eks. motorvogn.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel, sykkelmyter og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Myte: Det er alltid forbudt å sykle over veien når trafikklyset viser rød mann

  1. andershartmann sier:

    Jeg tror det er mer presist å si at fotgjengersignal og gangfelt ikke angår syklende. Kryssing av veien i gangfelt er som all annen kryssing av vei fra fortau, og omfattes for syklende av forholdsvis strenge vikepliktregler. Rød mann har ingen betydning for syklende, siden signalet kun angår gående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s