Myte: Man er nødt til å leie sykkelen når man krysser veien i et gangfelt

Vi lærer våre barn å stige av sykkelen når de skal krysse veien i gangfelt (fotgjengerfelt). Det er lurt, for barn mangler den oversikt og trafikkforståelse som skal til for å forholde seg trygt til vikepliktssituasjoner som dette. Når barnet stanser og går av sykkelen får andre trafikanter bedre tid til å reagere. Situasjonen blir tryggere for barnet og mer forutsigbar for andre kjørende.

Dette betyr imidlertid ikke at det er påbudt å gå av sykkelen og trille den over gangfelt. Trafikkreglene er helt klare på at dersom gangtrafikken er liten og man ikke er til hinder eller fare for gående, så er sykling i gangfelt tillatt (§18.3).

I de aller fleste tilfeller har den som sykler vikeplikt når han sykler over et gangfelt, men derifra til å si at man er påbudt å stige av sykkelen er det sprang i logikk som er vanskelig for meg å følge.

En naturlig strategi for en voksen syklist, vil være å vente til det er klart og så sykle over. Det som svært ofte skjer, er at kjørende på vegen stanser og slipper folk som sykler over gangfeltet av ren høflighet. Da vil det etter mitt syn være unødvendig provoserende å stige av sykkelen og trille den sakte over så lenge man trygt kan sykle til den andre siden.

20150505 takk,fører av gigantisk maskin

Takk, fører av gigantisk maskin!

Det finnes naturligvis kryss og flerfeltsveger hvor det ikke er trygt å sykle over selv om en bilist eller to har stanset, men de aller fleste steder er heldigvis ikke så uoversiktlige.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i sykkel, sykkelmyter og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s