Baby fra bakvendtland

Med mindre enn to uker til termin fikk vi vite at babyen ligger i seteleie. Det kom nokså brått på, siden vi to uker tidligere ble fortalt av jordmor at babyen hadde lagt seg med hodet ned, og at hodet var festet. Her gjelder tydeligvis en anne definisjon av "festet" enn vi hadde forventet. Det er jo også mulig at jordmor tok feil, de er jo ikke ufeilbarlige, selv de mest rutinerte.

En setefødsel høres risikabelt ut, både for mor og barn. Det skal visstnok være både mer smertefullt og mer langvarig enn en fødsel hvor barnet kommer med hodet først. Vår første tanke var derfor at vi ville insistere på keisersnitt.

En kjapp sjekk på nettet viste at utenlands blir det keisersnitt i 80-90% av tilfellene, når barnet ligger i seteleie. I norge har prosentandelen steget fra 3% i 1970, til ca 60% nå. Wikipedia kunne også fortelle meg at vaginal fødsel med seteleie medfører større risiko for barnet og mindre risiko for mor, sammenlignet med keisersnitt. Alt dette så ut til å brekrefte vår intuisjon om at keisersnitt var enkleste løsning.

Har man egentlig fritt valg mellom keisersnitt og vaginal fødsel i Norge? Jeg frytet å møte et helsevesen som prøvde å tvinge oss til å gjøre det "naturlige", for enhver pris. Heldigvis var min frykt ubegrunnet. Vi ble gitt et reellt valg, men vi ble også grundig informert om konsekvenser av valget på kort og lang sikt.

Vi hadde en lang og god samtale med fødselslegen på Ullevål. Det ble gjort grundige målinger og beregninger på både barnets størrelse og størrelsen på bekkenet det må kunne passere gjennom. Barnet ligger i den mest vanlige, minst problematiske versjonen av seteleie (Frank breech). Bekkenet er med god margin stort nok til at barnet kan passere, noe Stellas problemfrie fødsel også beviste. I Norge har disse barna like god statistikk som barn som kommer med hodet først. I tillegg er sjangsen for hastekeisersnitt faktisk mindre i denne gruppen, fordi de som har for lite bekken allrede er silt ut. På grunn av alt dette er det ikke noe poeng i å forsøke å snu barnet.

Å ta keisersnitt ville ha medført større risiko for mor, og økt risiko for komplikasjoner i senere svangerskap. Vi valgte derfor bort dette.

Ullevål har en stor fødeavdeling og mye erfaring med setefødsler, noe vi finner svært betryggende.Vi har fått plass på avdeling B på Ullevål, og nå går vi bare og venter i spenning. Det blir ingen fødsel på ABC-klinikken denne gangen, men kanskje neste gang?

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Baby fra bakvendtland

  1. Bjørn sier:

    Lykke til begge to!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s